Daar zit een luchtje aan! 

Gepost op:

19 juni 2021

Geschreven door:

Sylvie Smeets

Leestijd:

2 minuten

Ik heb een goede neus. Dan bedoel ik niet voor koopjes of een fraai gevormd exemplaar, maar een goed ontwikkeld reukvermogen. En dat is zowel een vloek als een zegen.

Je kunt het gerust aan mij overlaten om te beoordelen of de melk zuur is of de vleeswaren bedorven zijn. Zodra manlief in de keuken aan de slag gaat, staat mijn reukzintuig op scherp om een brandlucht te detecteren. Ook ruik ik meteen of er een vieze luier in de buurt is. Altijd handig in mijn werk. En het gaat nog verder. Zo weet ik aan de geur van de wasverzachter welk kindje ik voor me heb. Maar dit alles heeft ook een keerzijde.

Gevoelsmatig gruw ik van de geur van schoonmaakmiddelen zoals bleek en allesreiniger. Ook wasmiddelen en wasverzachters bevatten steeds meer toegevoegde geurtjes. En dan heb ik het nog niet over een wolk van parfum die mijn neus binnendringt. Het lijkt wel of tegenwoordig alles een geurtje moet hebben. Neem nou geurkaarsen of luchtverfrissers: niet mijn ding, nooit geweest.

Ik hoor je denken: ‘Huh?! Jij werkt toch met essentiële oliën? Dat draait toch allemaal om geur?’ Inderdaad, maar het grote verschil is dat essentiële oliën honderd procent natuurlijke geuren zijn, en de geuren in bovenstaande producten synthetische, chemische geurstoffen zijn.

Tijdens de Corona-periode las ik deze simpele benadering van stress: stress is wat ik wil min wat ik kan. Gezien alle maatregelen destijds leden we op dat moment allemaal aan stress. Emotionele stress welteverstaan. Uiteraard zijn we ook niet onbekend met lichamelijke stress. Na een middagje spitten in de tuin of in een verkeerde werkhouding thuiswerken aan de keukentafel voelen we allemaal de spanning in ons lijf. Het lichaam kent echter nog een andere soort stress, namelijk chemische overbelasting. Een lichaam omringt door synthetische       , chemische, schadelijke stoffen staat constant in de verdediging. Hoe kom ik van deze vreemde stoffen af? En ja, dat geeft op den duur lichamelijke klachten.

Daarom geeft het ook zo’n goed gevoel om overgestapt te zijn op producten met natuurlijke geurstoffen. Wasmiddel, shampoo, doucheproducten, tandpasta, … Dit schept meteen een veel vriendelijkere omgeving waardoor ik echt aan ontwikkeling toekom. En als je mij een beetje volgt, dan weet je dat ik daar volop mee bezig ben.