Wroeten in het verleden

Gepost op:

18 maart 2019

Geschreven door:

Sylvie Smeets

Leestijd:

2 minuten

Nog even en dan zijn de From womb to world verdiepingsdagen van Anna Verwaal. Heel blij met mijn aanmelding voor deze tweedaagse! Ik zag Anna voor het eerst op het Kiki Gastoudercongres in 2018. Haar lezing ‘Conceptie, zwangerschap en de geboorte, de reis die ons leven bepaalt’ maakte diepe indruk op mij, en dat is nog zacht uitgedrukt. Ik was compleet van de kaart.

Ik zocht contact met haar om te achterhalen waarom haar lezing zoveel in me los maakte. We bespraken mijn geboorte, mijn jeugd, mijn opvoeding, maar ook het leven van mijn ouders (met dank aan mijn tantes voor het aanvullen van mijn geboorteverhaal).

Pff… welke inzichten daar allemaal uitkwamen. En nog steeds! Ballast die ik al veertig jaar meezeulde, gleed eindelijk van me af. Puzzelstukjes vielen op hun plaats. Maar er werd me ook een spiegel voor gehouden. Heel confronterend!

Mijn interesse was nog meer gewekt; ik wilde die kennis ook hebben!

Ik ondervond tenslotte aan den lijve hoeveel invloed een gebeurtenis – gedurende de tijd in mijn moeders buik – op mijn leven heeft gehad.

Een puzzelstukje van mijn verhaal:

De dokter had mijn ouders verteld dat ik een jongen zou worden. De hele zwangerschap hadden ze het, als het over de baby ging, over hij, hem en Hayke. En toen bleek, na een allesbehalve gemakkelijke bevalling, dat er een meisje geboren was…

Hoewel mijn tantes me op het hart drukten dat mijn ouders heel blij met me waren, kun je je ook voorstellen dat het wat onwennig begon. En op de een of andere manier heb ik dat altijd gevoeld. Alsof ik nooit goed genoeg was, en nooit goed genoeg kon zijn. Dat verklaart misschien waarom ik dan ook geen typisch meisje ben. En mijn perfectionisme… Overigens werd twee jaar later mijn broertje Hayke geboren.

Dus als het toeval wil dat Anna Verwaal een tweedaagse verdieping geeft in Bilzen, dan wil ik daarbij zijn. Zeker als je weet waar ik overal in het land naartoe ga voor opleiding, dan is dat om de hoek. En dan nog wel op Landgoed Alden Biesen! Wat een mooie, inspirerende plek!

Back to my roots! Letterlijk en figuurlijk! Wil jij de Ted-talk van Anna Verwaal zien?

https://youtu.be/bZ6gLGCy84o